racusznik

racusznik
KONTAKT: trzaskatrzaska@gmial.com

sobota, 3 maja 2014

SERNIK KAKABAKO - karmel - kawa - banan - kokos

 

Obiecany przepis na sernik!
(przepis własny)

Sernik Kakabako - karmel-kawa-banan-kokos 

SKŁADNIKI:

  • Spód:
  • 250g herbatników
  • 100g musli (ale bez bakalii)
  • 2 jajka
  • 100- 150g masła/ margaryny
  • 2łyżeczki kakao
  • 2-3 łyczeczki cukru
  • Masa:
  • 1 kg sernika twarogowego waniliowego do pieczenia
  • 2-3 dojrzałe banany
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • Kawowo- karmelowe owoce:
  • 2 gruszki pokrojone w kostkę bez skórki
  • 3 słodkie jabłka pokrojone w drobna kostkę bez skórki
  • 1/3 szkl cukru
  • kilka łyżek wody
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • Beza kokosowa:
  • 3biała
  • 1/2 szkl cukru
  • 60dag wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
  • dodatkowo:
  • słoiczek dżemu porzeczkowego

     PRZYGOTOWANIE:

    Konfitura karmelowo- kawowa: 
    1. Pokrojone owoce wrzucamy do garnka + kilka łyżek wody i gotujemy je, aż będą miękkie i zmniejszą swoja objętość 
    2. W drugim garnku przygotowujemy karmel: wsypujemy cukier i kilka łyżek wody szybko zamieszaj, płyn z białego zmieni kolor na złocisty, nie mieszamy już wówczas, pozwalamy mu się wykrystalizować, kiedy karmel nabierze kolor miodu jest gotowy, zestawiamy z ognia 
    3. Przelewamy karmel do owoców, energicznie mieszamy i dodajemy kawę, mieszamy do rozpuszczenia kawy i chwile gotujemy, zestawiamy, czekamy, aż aromaty się połączą (najlepiej ok 12h)

     Spód ciasta:
     1. Piekarnik nagrzewamy do 180stopni.
     2. Przygotowujemy blachę na sernik (wymiary standardowej blachy). 
    3. Herbatniki miażdżymy w torebce foliowej. 
    4. herbatniki + musli + kakao + cukier + jajka+ masło= zagniatamy, wykładamy spód blachy 
    5. pieczemy 15'/ 180 stopni

     Masa sernikowa:
    1. Banany miksujemy z jajkami na gładka masę. 
    2. Twaróg ucieramy z cukrem + banany zmiksowane z jajkami = ucieramy do połączenia 
    3. Na podpieczony spód wykładamy i rozsmarowujemy przygotowaną dzień wcześniej konfiture karmelowo -kawową. a na konfiturę wylewamy masę serową 
    4. Pieczemy 180 stopni/ 60' Sernik powinien pozostać w piekarniku, aż sam się wystudzi.

    Beza kokosowa: 
    Ubijamy białka wraz z cukrem, następnie dodajemy makę ziemniaczaną, a na koniec wsypujemy ostrożnie wiórki kokosowe i mieszamy delikatnie. 
    Pieczemy 180 stopni/ 30' (w zależności od piekarnika, u mnie nawet 23 minuty) 

    Składanie sernika:
     - kiedy sernik się wystudzi, wierzch smarujemy dżemem lub konfiturą z czarnej porzeczki, a następnie przykrywamy ją bezą kokosową. 

    Gotowe :)



    A do poczytania:



    I do posłuchania:


    Katujemy do bólu! Zgrać i do lasu biegać!
    5 km truchtem!
    trzaska

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz