Obiecany przepis na sernik!
(przepis własny)
Sernik Kakabako - karmel-kawa-banan-kokos
SKŁADNIKI:
- Spód:
- 250g herbatników
- 100g musli (ale bez bakalii)
- 2 jajka
- 100- 150g masła/ margaryny
- 2łyżeczki kakao
- 2-3 łyczeczki cukru
- Masa:
- 1 kg sernika twarogowego waniliowego do pieczenia
- 2-3 dojrzałe banany
- 4 jajka
- 100 g cukru
- Kawowo- karmelowe owoce:
- 2 gruszki pokrojone w kostkę bez skórki
- 3 słodkie jabłka pokrojone w drobna kostkę bez skórki
- 1/3 szkl cukru
- kilka łyżek wody
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- Beza kokosowa:
- 3biała
- 1/2 szkl cukru
- 60dag wiórek kokosowych
- 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
- dodatkowo:
- słoiczek dżemu porzeczkowego
PRZYGOTOWANIE:
Konfitura karmelowo- kawowa:
1. Pokrojone owoce wrzucamy do garnka + kilka łyżek wody i gotujemy je, aż będą miękkie i zmniejszą swoja objętość
2. W drugim garnku przygotowujemy karmel: wsypujemy cukier i kilka łyżek wody szybko zamieszaj, płyn z białego zmieni kolor na złocisty, nie mieszamy już wówczas, pozwalamy mu się wykrystalizować, kiedy karmel nabierze kolor miodu jest gotowy, zestawiamy z ognia
3. Przelewamy karmel do owoców, energicznie mieszamy i dodajemy kawę, mieszamy do rozpuszczenia kawy i chwile gotujemy, zestawiamy, czekamy, aż aromaty się połączą (najlepiej ok 12h)
Spód ciasta:
1. Piekarnik nagrzewamy do 180stopni.
2. Przygotowujemy blachę na sernik (wymiary standardowej blachy).
3. Herbatniki miażdżymy w torebce foliowej.
4. herbatniki + musli + kakao + cukier + jajka+ masło= zagniatamy, wykładamy spód blachy
5. pieczemy 15'/ 180 stopni
Masa sernikowa:
1. Banany miksujemy z jajkami na gładka masę.
2. Twaróg ucieramy z cukrem + banany zmiksowane z jajkami = ucieramy do połączenia
3. Na podpieczony spód wykładamy i rozsmarowujemy przygotowaną dzień wcześniej konfiture karmelowo -kawową. a na konfiturę wylewamy masę serową
4. Pieczemy 180 stopni/ 60' Sernik powinien pozostać w piekarniku, aż sam się wystudzi.
Beza kokosowa:
Ubijamy białka wraz z cukrem, następnie dodajemy makę ziemniaczaną, a na koniec wsypujemy ostrożnie wiórki kokosowe i mieszamy delikatnie.
Pieczemy 180 stopni/ 30' (w zależności od piekarnika, u mnie nawet 23 minuty)
Składanie sernika:
- kiedy sernik się wystudzi, wierzch smarujemy dżemem lub konfiturą z czarnej porzeczki, a następnie przykrywamy ją bezą kokosową.
Gotowe :)
A do poczytania:
I do posłuchania:
Katujemy do bólu! Zgrać i do lasu biegać!
5 km truchtem!
trzaska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz