racusznik

racusznik
KONTAKT: trzaskatrzaska@gmial.com

czwartek, 22 maja 2014

SAŁATKA Z CZERWONYCH BURACZKÓW Z PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM, PESTKAMI DYNI ORAZ MIODEM I CYTRYNĄ



Kolor głębokiej purpury buraczka oznacza, że zawiera on mnóstwo antocyjanów oraz betacyjanów. Dzięki tym związkom człowiek ma krzepę, ponadto chronią one przed rakiem i przedłużają młodość komórkom.

Dziś proponuję sięgnąć po purpurowe warzywo pod postacią niezwykłej sałatki, bo sałatki z surowego buraka. Jest to sałatka wyjątkowa, bo za sprawą prażonych pestek słonecznika oraz dyni, miodu i soku z cytryny, nie chce się od niej oderwać widelca, partner będzie miał dowód, że kobieta ma wiele wspólnego z kozą lub z królikiem, bo zamiast rzucić się na kawałek mięsa, rozkoszuje się połączeniem surowych warzyw z owocami. Mężczyzna tego nigdy nie pojmie :)

Oryginalny przepis pochodzi z bloga Gdy w brzuchu burczy.


Sałatka z surowych buraczków z prażonym słonecznikiem i pestkami dyni 

1- Przygotuj warzywa, należy je zetrzeć na tarce o średnich oczkach, cebyla może byc na oczkach małych starta:

1 burak
1 marchew
1 jabłko
1 mała czerwona cebula


2- Kroimy zioła:

1/2 pęczka pietruszki (daję również kolendrę oraz lubczyk)


3 - Prażymy pestki na patelni:

2 ł pestek dyni
2 ł pestek słonecznika

4- Przygotuj sos:

2 ł soku z cytryny
2 ł oleju
1 ł miodu
1 ł wody
1 ząbek czosnku (czosnek należy miażdżyć nożem na deseczce, w przeciwnym razie przeciśnięty przez praskę będzie miał gorzkawy posmak)
sól, pieprz

5 - Starte warzywa mieszamy, dodajemy sos, posypujemy ziołami, a na końcu uprażonymi pestkami.


Gotowe!

Ucho pokrzepi:



Czytelnia:

O tym jak kobieta nie jest rozumiana przez mężczyznę, ale i o tym jakie to potrafimy być "upierdliwe" :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz