racusznik

racusznik
KONTAKT: trzaskatrzaska@gmial.com

poniedziałek, 26 maja 2014

LODY KAWOWE Z BANANAMI


Z okazji najpiękniejszego dnia w roku, wszystkim Mamusiom życzę by jak najdłużej mogły się przeglądać w oczach swoich pociech widząc wciąż tę samą uśmiechniętą kobietę, bez względu na upływający czas.

Dziś Kochani zapraszam Was na połączenie kawy i bananów w delikatnej kremowej masie na bazie serka mascarpone oraz kremówki. Długo szukałam przepisu na lody, który nie wymagałby użycia maszyny do lodów i ten oto przepis znalazłam na stronie W kuchni Usagi

Cudowne! W oryginalnym przepisie użyto espresso, ja zamieniłam espresso na 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej aromatyzowanej , rozpuszczonej w 3 łyżeczkach gorącej wody + 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej aromatyzowanej dodane bezpośrednio do kremowej masy. Lubię smak kawy. Nie, ja po prostu kocham kawę! :)



LODY KAWOWE Z BANANAMI
(z podanej ilości składników powstanie ok. 14szt lodów)

* 250g herbatników
* 250 g serka mascarpone
* 250 ml śmietany kremówki
* 3 łyżki cukru
* 3 łyżki mocnego esspresso lub kawy rozpuszczalnej aromatyzowanej Skworcu
* 1 łyzka likieru Baileys (opcjonalnie)
* 2 banany

1. serek mascarpone + śmietana kremówka = wymieszać + cukier = miksujemy na dużych obrotach na puszystą kremową masę (ok 5min)

2. kremowa masa + likier + esspresso / kawa rozpuszczalna Skworcu = chwilę ubijać

3. pokroić banana na niewielkie kawałki i wmieszać go do masy lodowej

4. przygotuj naczynie:

  •  najlepiej pojemnik do przechowywania żywności lub naczynie żaroodporne, upewnij się, że herbatniki pokryją powierzchnię wyłożonej do pojemnika masy kawowej tak by móc bez problemu później ją pokroić
  • dno pojemnika wyłóż folia aluminiową
  • wylej na nią masę kawową, wyrównaj
  • odstaw do zamrażalnika na 2-3 godziny by lody stężały 

5. wyjmij masę z naczynia, na wierzchu masy ułóż herbatniki, następnie należy przyłożyć deseczkę do krojenia i odwrócić spodem do góry, zdjąć folie i ułożyć drugą warstwę herbatników, docisnąć

6. teraz trzeba pokroić wg herbatników na kostki, zawinąć każdą pojedynczą kostkę w folię i ponownie wstawić do zamrażarki

7. przed podaniem wyjąć na chwile by lody nieco zmiękły

Gotowe!


A pod tym linkiem znajdziesz aromatyczny smak kawy: http://www.skworcu.com.pl/



Kawowego popołudnia!



A w czytelni zaproszenie na perfekcyjną randkę:

http://trzaskatrzaska.blogspot.com/2014/05/perfekcyjna-randka-cz1.html

fragment:
Rozpoczyna się maraton. Biegasz jak najęta po mieszkaniu, podskakujesz, tańczysz, krzyczysz, cieszysz się, tak by znów podskakiwać i mruczeć pod nosem. Jesteś rozemocjonowana tak bardzo, że nie jesteś w stanie zadzwonić do przyjaciółki, bo z przejęcia kluska w gardle, dłonie drżą uniemożliwiając trzymanie komórki w dłoni bez obawy jej upuszczenia, a może to jakiś paraliż, cholera wie? Nie ma czasu na hipochondrię! Masz randkę! Batalię o miłość pora zacząć! Nad swym wątłym ciałem będziesz mogła pobiadolić w towarzystwie najlepiej Jego. Kiedyś. Nie dziś. A wówczas on ci poda mleczko, przyniesie kocyk, włączy ulubiona płytę, sięgnie z szuflady wełniane skarpeciochy…, ale to kiedyś! Nie marz. Działaj!

Randka, ale od czego zacząć? Autoprezentacja. W dzisiejszych czasach wszystko trzeba umieć sprzedać, siebie również. (...)

2 komentarze: