racusznik

racusznik
KONTAKT: trzaskatrzaska@gmial.com

sobota, 24 maja 2014

CIASTO CYTRYNOWE Z HOTELU WALDORF


Obłędnie cytrynowe. Obłędnie żółte. Obłędnie rozpieści Twoje kubki smakowe podane z mrożoną herbatą, miętą i miodem!

Oryginalny przepis pochodzi z bloga Feria Smaków.


CIASTO CYTRYNOWE Z HOTELU WALDORF

* 1,5 szkl maki
* 1 szkl + 3 ł cukru pudru
* 1,5 łyż. cukru pudru
* 4 jajka
* skórka otarta z 3 cytryn
* 4 ł soku z cytryny
* 0,5 szkl śmietany 22%
* 6 łyż. rozpuszczonego i wystudzonego masła

1. Kilka godzin wcześniej wystawiamy produkty z lodówki.

2. Piekarnik = 175 stopni

3. mąka + cukier + proszek do piecz.= mieszamy 

4. suche skł + roztrzepane jaja = miksujemy

5. rozmieszaj: śmietanę + letnie masło + sok z cytryny

6. (4+5) = miksujemy krótko

7. Pieczemy w krótkiej keksówce 50-60' / 175 st

8. Opcjonalnie: oprószyć cukrem pudrem




A jak maj to i Małgośka!



Pogody i słodkiej soboty!



3 komentarze:

  1. Obłędne, jednym słowem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszelkiego rodzaju ciasta, tarty i babki sytrynowe!! Połączenie kwaśnego i słodkiego jest super.

    I dzięi za odwiedziny :)

    http://joannok.blogspot.de/

    OdpowiedzUsuń