racusznik

racusznik
KONTAKT: trzaskatrzaska@gmial.com

sobota, 20 września 2014

Piwne korzenne kurcze

przepis własny
Kurczak z przyprawą piernikową, suszonymi śliwkami i żurawiną, duszony w piwie z cytrynami. Inny. Smak zaskakuje i sprzyja rozmową przy weekendowym stole.


Piwne kurcze korzenne

Potrzebujemy:

* piersi z kurczaka pokrojone na kawałki
* 1 cytryna (uprzednio sparzona)
* 150ml piwa
* garść suszonych śliwek
* garść żurawiny
* sól
* pieprz czarny i biały
* przyprawa do piernika - 1,5 łyżeczki
* 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
* rozmaryn

Wykonanie:

1. Kawałki mięsa natrzeć przyprawami i przełożyć do naczynia żaroodpornego.

2. Do mięsa dodać pokrojone śliwki oraz żurawinę i ułożyć plastry cytryny, podlać piwem.

3. Nagrzać piekarnik do 180 st. i piec do momentu, aż mięso będzie miękkie. Wyłączyc piekarnik, uchylić i odczekać co najmniej pół godziny, aż mięso "odpocznie".

4. Podawać z kaszą pęczak.

Smacznego!

1 komentarz: