racusznik

racusznik
KONTAKT: trzaskatrzaska@gmial.com

sobota, 2 sierpnia 2014

Ryszka

Ryszka- przepis własny

Najlepiej dać mu dwa dni by przemyślał swój smak w lodówce ;) Bez pieczenia, z ukochanym przez nas ostatnio serkiem mascarpone i obowiązkowymi bananami Misia. Ciężko jest nie adorować lodówki, gdy ma takiego lokatora, oj ciężko. Przepis własny, zainspirowany preparowaną przenicą w miodzie, którą przypadkiem znalazłam na jednej z półek w pobliskim markecie :) Romans się udał! Niebiańskie połączenie pszenicy z miodem, brzoskwiniowej warstwy, biszkoptów skąpanych w kawie... Do dzieła!


Potrzebujemy:

I warstwa:

* biszkopty
* kawa espresso

II warstwa:

* serek mascarpone 250 g
* jogurt grecki 150 g
* 6 łyżeczek cukru pudru
* mały cukier waniliowy
* 1 dojrzały banan
* kakao

III warstwa:

* pszenica preparowana w miodzie Cenos

IV warstwa:

* serek mascarpone 250 g
* jogurt grecki 150 g
* 6 łyżeczek cukru pudru
* mały cukier waniliowy
* 1 dojrzały banan

V warstwa:

* 3 dojrzałe brzoskwinie
* kilka łyżeczek cukru (wedle uznania)

VI warstwa:

* serek homogenizowany 150g
* galaretka pomarańczowa

VII warstwa:

* biszkopty




Wykonanie:

1. Nasączone kawą biszkopty wykładamy na blaszkę/ naczynie stosunkowo wysokie.

2. Jogurt grecki miksujemy z bananem, nastepnie łączymy z mascarpone, cukrem pudrem i cukrem waniliowym, wykładamy na biszkopty, posypujemy kakao.

3. Wykładamy preparowaną pszenicę, lekko dociskając ją do warstwy z mascarpone, a następnie przykrywamy ją kolejną warstwą z serka mascarpone (przygotowanie identyczne jak poprzednia warstwa). Odstawiamy do lodówki.

4. Brzoskwinie kroimy w drobną kosteczkę, przekładamy go garnka, posypujemy cukrem i mieszając przygotowujemy "konfiturę", dosłownie wystarczy kilka minut, by owoce pusciły sok i by powstała brzoskwiniowa konfitura, którą po przestudzeniu wykładamy na ryszkę.

5. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szkl wody, po przestudzeniu łączymy z serkiem homo i wylewamy na deser.

6. Ostatnia warstwa to biszkopty zatopione w galaretce z serkiem. Nie musimy ich namaczać. 





Pyszota!
Miłej niedzieli!



1 komentarz: