racusznik

racusznik
KONTAKT: trzaskatrzaska@gmial.com

niedziela, 17 sierpnia 2014

Przypalany sernik z nektarynkami, czekoladą i musem jabłkowym




Przepis na sernik pochodzi z Kukbuka. Wzbogaciłam go o czekoladę, nektarynki oraz mus i tak powstał fantastyczny sernik.

Potrzebować będziemy:

spód:
* 100g  masła
* 3 suche bułki, które należy zetrzeć na tarce o małych oczkach
* 2 łyżki cukru
* szczypta soli

masa serowa:
* 150 g masła
* 500g serka twarogowego kremowego
* 1/3 łyżeczki soli
* 1 cukier waniliowy
* 3 jajka
* 1/2 szkl cukru
* 80g gorzkiej czekolady
* 2 nektarynki

mus:
* kilka jabłek ( 6-7) obranych, pokrojonych i ugotowanych jak na kompot z cynamonem, kardamonem, goździkami, anyżem i cukrem, polecam przyprawy Skworcu
* galaretka pomarańczowa i cytrynowa
* migdały do dekoracji (opcjonalnie)

sernik po upieczeniu


Wykonanie:

1. Spód: masło rozpuścić na patelni + bułka tarta + cukier + sól = smażymy do momentu, aż bułka się zarumieni. Następnie wykładamy spód tortownicy (śr.24 cm), dociskamy i odstawiamy do lodówki.

2. Masa serowa: masło rozpuścic na patelni, kiedy zacznie się pienić mieszaj, aż do momentu uzyskania głębokiego brązowego koloru, odstaw do ostygniecia. W misce umieść cukier + sól + przestudzone masło + cukier waniliowy + ser + starta gorzka czekolada = utrzyj wszystko na gładką masę.

3. Masę sernikową przelej do wcześniej przygotowanej tortownicy. Na wierzch ulóż pokrojone w ćwiartki nektarynki.

4. Piecz 40min / 140 st.

5. Przygotuj mus : ugotowane owoce należy zmiksować (uwaga! sok odlewamy, miksujemy wyłącznie owoce) i dodać do nich dwie galaretki w proszku, chwilę podgrzać i ostudzić. Mus nie będzie tężał w temperaturze pokojowej, proszę się nie martwić, w lodówce się ściągnie.

6/. Na przestudzony sernik wylewamy mus i całość odstawiamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem mozna posypać migdałami.




Udanego tygodnia!

1 komentarz: