racusznik

racusznik
KONTAKT: trzaskatrzaska@gmial.com

sobota, 26 kwietnia 2014

Przez kuchnię do sypialni





On tyle podróżuje. Był w tylu restauracjach (pewnie z żoną i dziećmi, hi hi, łudź się dalej), ale twojej kuchni jeszcze nie jadł! Babcie mówią, przez żołądek do serca, do dzieła! Wertujesz więc blogi kulinarne, ściągasz, upychasz w jeden folder i olśnienie! Chwila, chwila i ta daam! Siadasz wygodnie, gapisz się w ekran na … jakąś kobitę  napierXXXX w garnki- twoje subiektywne odczucie i delikatnie przewijająca się myśl między synapsami: po co?
Mija już trzecia godzina smażenia kotletów. Robisz się głodna, azymut lodówka. Nie, no nie wolno. Tobie akurat nie, bo będziesz gruba, a nie chcesz być taka jak „Ona”. Pij, dużo pij. Herbata, kawa- osad, cola, fanta- cukier. Pozostaje woda. I tak zmęczona po całym intensywnym dniu idziesz spać z chlupotającym brzuchem i nawet nie masz już ochoty napisać mu „dobranoc Misiu”. (…) fragment,



 Niektóre z nas są zmuszone „przez sypialnię” rano udać się do kuchni, bo akurat zostało mu się na noc i taaaki głodny skoro świt i może choć kawkę byś mu zrobiła…
 Ale są i takie, które poprzez kuchnie chcą trafić do sypialni i właśnie do nich skierowany jest ten post!

Na początek fakty Drogie Panie (Panowie tez mogą uważać, wiedza przydatna!).

Odpowiednio skomponowane danie z przedstawionych poniżej składników może nie zdziała cudów (czytaj nie gwarantuję, że Były wróci do Ciebie), ale z pewnością stanowi niezastąpiony miecz, dzięki któremu zdołasz wygrać bitwę! Popuść wodze fantazji, niech Twoja wyobraźnia Cię nie ogranicza. Smakuj, niech aromat was kusi i podrażnia zmysły. Cel zostanie osiągnięty, bo nie sposób nie podziękować swojej Niuni / Myszce / Żabce za trud włożony w przygotowanie kolacji.


Wybieraj spośród:



 


Wskazówka!
W przygotowanej kolacji nie może zabraknąć odpowiedniej grupy pierwiastków: 

  • Witamina A i beta- karoten
Dodają blasku skórze, wygładzają zmarszczki (istotne dla nas kobiet!), zwiększają produkcję hormonów płciowych, wzmagając pożądanie
Szukaj w: wątrobie, rybach, jajach, maśle, margarynie, marchwi, morelach 

  • Witamina B6
Zwiększa intensywność odczuwania bodźców (powiązana z praca układu nerwowego człowieka)
Szukaj w: mięsie, nabiale, bananach, nasionach roślin strączkowych 

  • Cynk
Odpowiedzialny za zwiększona produkcję plemników, wzmaga wydzielanie męskiego hormonu płciowego testosteronu (tak, to o nim śpiewała Kayah)
Szukaj w: wątrobie, mięsie wołowym, żółtku jaj, orzechach 

  • Arginina
Zwiększa produkcje plemników oraz ich ruchliwość
Szukaj w: ryby, drób, orzechy, jaja 

  • Magnez
Zwiększa wytrzymałość na wysiłek fizyczny, likwiduje senność, wyostrza zmysły i poprawia odbiór bodźców z zewnątrz. Jego niedobory objawiają się bólami głowy i sennością, kołataniem serca. Niezwykle ważny pierwiastek i aby Twój ukochany nie musiał biegać w nocy po apap i by nie usłyszał „boli mnie głowa, wybacz”, zadbaj by wasza dieta dostarczała wam wystarczającej ilości magnezu. Pierwiastek ten szybko się spala w sytuacjach stresowych przyczyniając się do zaburzeń w układzie nerwowym.
Szukaj w: orzechy, kakao, kasza gryczana, nasiona roślin strączkowych, pestki dynii 

  • Fenyloalanina i tyrozyna
Zwiększają produkcje endorfin
Szukaj w: mięsie, mleku, rybach, jajach



Wyposażona w niezbędna wiedzę ruszaj na podbój kuchni, a potem biegiem do łazienki, zrób się na bóstwo i powodzenia!
Czekam na wasze propozycje kolacji, a najlepsze pomysły przedstawię na blogu! Piszcie, gotujcie i się kochajcie! Dużo miłości, wszak zbliża się maj i uwaga! Amor ustrzeli niejedną z nas!

Czas na deser, który przygotowałam w ramach cyklu Przez kuchnie do sypialni.



Gruszkowa ambrozja czekoladowo- miętowa z chili 


Ciasto:

(przepis od Ani)

* 250 g masła/ margaryny
* 200g cukru
* cukier waniliowy
* otarta skórka z połowy cytryny
* 4 jajka
* 250g maki
* 1 łyż proszku do pieczenie
* szczypta soli
* 4 duże gruszki


Polewa:

(przepis własny)

*50-60g margaryny
* ¼ szkl cukru
* 2-3 łyż kakao
* 2-3 łyż mleka
* 2 łyż soku z cytryny
* kilka listków mięty
* odrobina chili
* otarta skórka z ¼ cytryny 



  1. Masło + cukier = ucieramy
  2. Do utartej masy dodajemy: jajka + skórkę z cytryny + wanilię = chwile ucieramy do połączenia składników
  3. Przesiewamy mąkę + proszek do piecz + szczypta soli
  4. Łączymy: mąka + utarta masa
  5. Obieramy gruszki ze skórki i kroimy owoce w kostkę
  6. Na uprzednio przygotowana blachę wykładamy: połowę ciasta, gruszki, pozostałą część ciasta
  7. Pieczemy 180st / 40-50’

Polewa

  1. Margaryna + cukier = rozpuszczamy mieszając do połączenia składników
  2. Dodajemy kakao, mieszamy energicznie, szybko gęstnieje
  3. Polewa + mleko = mieszamy + odrobina chili i porwane drobno listki mięty + sok z cytryny + skórka
  4. Mieszamy i chwilkę dosłownie gotujemy
  5. Wylewamy na ciasto



Czy wiesz, że:

Rzymski lekarz Klaudiusz Galen już dwa tysiące lat temu, zalecał spożywanie gruszek jakoby miały obniżać gorączkę. Natomiast nasze babcie polecają gruszki na niestrawność jak głosi medycyna ludowa. 

A jeśli gruszki to koniecznie soundrack City of Angeles - genialny! Idealny do teleportacji z kuchni...




Płyta jest taka jak smak gruszki, który opisuje Meg Ryan. Niepowtarzalna, soczysta w każdym dźwięku i nigdy nie ma się jej dość.  Wprost przeciwnie. Ciągle czuje się niedosyt.

soczystego weekendu Wszystkim!
trzaska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz