MAKARON Z SOSEM I SZPROTKAMI NIGELLI
* 2 cebule
* czosnek
* 1/2 ł cukru
* szprotki podwędzane w oleju SEKO
* 5 ł oliwy
* 125 ml mleka
* szczypta zmielonych goździków
* pietruszka
* 15g masła
* sól, pieprz, koendra
* rarść orzechów włoskich
* sok z cytryny opcjonalnie
* żurawina suszona 1 łyzaczka
* długi makaron
1. cebala + czosnek = rozdrobnić
2. olej + cebula = smażymy + cukier
3. podsmażona cebula + szprotki + przyprawy = chwilę smażymy + 1ł wody + mleko = zagotować, jak konsystencja będzie gładka zdjąć z ognia
4. makaron + sos + pietruszka
5. przed podaniem dekorujemy: orzechy + sok z cytryny + żurawina
Rekomenduję:
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz