Ryszka- przepis własny |
Najlepiej dać mu dwa dni by przemyślał swój smak w lodówce ;) Bez pieczenia, z ukochanym przez nas ostatnio serkiem mascarpone i obowiązkowymi bananami Misia. Ciężko jest nie adorować lodówki, gdy ma takiego lokatora, oj ciężko. Przepis własny, zainspirowany preparowaną przenicą w miodzie, którą przypadkiem znalazłam na jednej z półek w pobliskim markecie :) Romans się udał! Niebiańskie połączenie pszenicy z miodem, brzoskwiniowej warstwy, biszkoptów skąpanych w kawie... Do dzieła!
Potrzebujemy:
I warstwa:
* biszkopty
* kawa espresso
II warstwa:
* serek mascarpone 250 g
* jogurt grecki 150 g
* 6 łyżeczek cukru pudru
* mały cukier waniliowy
* 1 dojrzały banan
* kakao
III warstwa:
* pszenica preparowana w miodzie Cenos
IV warstwa:
* serek mascarpone 250 g
* jogurt grecki 150 g
* 6 łyżeczek cukru pudru
* mały cukier waniliowy
* 1 dojrzały banan
V warstwa:
* 3 dojrzałe brzoskwinie
* kilka łyżeczek cukru (wedle uznania)
VI warstwa:
* serek homogenizowany 150g
* galaretka pomarańczowa
VII warstwa:
* biszkopty
Wykonanie:
1. Nasączone kawą biszkopty wykładamy na blaszkę/ naczynie stosunkowo wysokie.
2. Jogurt grecki miksujemy z bananem, nastepnie łączymy z mascarpone, cukrem pudrem i cukrem waniliowym, wykładamy na biszkopty, posypujemy kakao.
3. Wykładamy preparowaną pszenicę, lekko dociskając ją do warstwy z mascarpone, a następnie przykrywamy ją kolejną warstwą z serka mascarpone (przygotowanie identyczne jak poprzednia warstwa). Odstawiamy do lodówki.
4. Brzoskwinie kroimy w drobną kosteczkę, przekładamy go garnka, posypujemy cukrem i mieszając przygotowujemy "konfiturę", dosłownie wystarczy kilka minut, by owoce pusciły sok i by powstała brzoskwiniowa konfitura, którą po przestudzeniu wykładamy na ryszkę.
5. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szkl wody, po przestudzeniu łączymy z serkiem homo i wylewamy na deser.
6. Ostatnia warstwa to biszkopty zatopione w galaretce z serkiem. Nie musimy ich namaczać.
Pyszota!
Miłej niedzieli!
Ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuń