przepis własny |
Lekka zupa warzywna doskonała dla dzieci czy osób borykajacych się z chorobami związanymi z jelitami.
Przygotuj:
- 2 duże skrzydełka
- 4 ziemniaki
- 4 marchewki
- 4 pietruszki
- 1/2 selera (korzeń)
- por biała część
- 2 cukinie
- 4 pomidory
- garść natki pietruszki
- kilka listków selera
- łyżeczka masła
- przyprawy: 2 łyż vegety, pieprz czarny ziarnisty (5ziarenek), pieprz biały, kurkuma, słodka papryka, majeranek, ziele angielskie (4ziarenka), liśc laurowy (3szt)
1. Najpierw należy obrać i pokroić warzywa: ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler.
2. Zagotuj wodę, do wrzącej wody dorzuć ziele angielskie, liście laurowe, vegetę, a następnie mięso i przygotowane warzywa pokrojone w drobną kosteczkę, gotuj na wolnym ogniu, po 20 min dodaj odrobinę kurkumy oraz pieprz.
3. Cukinię nalezy obrać i pokroić w kostkę, pora w talarki, ale używamy tylko białej części. Pomidora sparzyć i obrać, pokroić w kostkę.
4. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz cukinię oraz por, mieszając czekamy az się zeszklą, dodajemy natkę pietruszki oraz liście selera i chwilę dusimy, na końcu dodajemy pomidora, pieprz czarny i odrobinę słodkiej papryki oraz majeranek.
5. Warzywa z patelni miksujemy i przekładamy do garnka z gotującymi się warzywami.
6. Gotujemy jeszcze kilka minut mieszając co jakiś czas. Podajemy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz