Przepis na sernik pochodzi z Kukbuka. Wzbogaciłam go o czekoladę, nektarynki oraz mus i tak powstał fantastyczny sernik.
Potrzebować będziemy:
spód:
* 100g masła
* 3 suche bułki, które należy zetrzeć na tarce o małych oczkach
* 2 łyżki cukru
* szczypta soli
masa serowa:
* 150 g masła
* 500g serka twarogowego kremowego
* 1/3 łyżeczki soli
* 1 cukier waniliowy
* 3 jajka
* 1/2 szkl cukru
* 80g gorzkiej czekolady
* 2 nektarynki
mus:
* kilka jabłek ( 6-7) obranych, pokrojonych i ugotowanych jak na kompot z cynamonem, kardamonem, goździkami, anyżem i cukrem, polecam przyprawy Skworcu
* galaretka pomarańczowa i cytrynowa
* migdały do dekoracji (opcjonalnie)
sernik po upieczeniu |
Wykonanie:
1. Spód: masło rozpuścić na patelni + bułka tarta + cukier + sól = smażymy do momentu, aż bułka się zarumieni. Następnie wykładamy spód tortownicy (śr.24 cm), dociskamy i odstawiamy do lodówki.
2. Masa serowa: masło rozpuścic na patelni, kiedy zacznie się pienić mieszaj, aż do momentu uzyskania głębokiego brązowego koloru, odstaw do ostygniecia. W misce umieść cukier + sól + przestudzone masło + cukier waniliowy + ser + starta gorzka czekolada = utrzyj wszystko na gładką masę.
3. Masę sernikową przelej do wcześniej przygotowanej tortownicy. Na wierzch ulóż pokrojone w ćwiartki nektarynki.
4. Piecz 40min / 140 st.
5. Przygotuj mus : ugotowane owoce należy zmiksować (uwaga! sok odlewamy, miksujemy wyłącznie owoce) i dodać do nich dwie galaretki w proszku, chwilę podgrzać i ostudzić. Mus nie będzie tężał w temperaturze pokojowej, proszę się nie martwić, w lodówce się ściągnie.
6/. Na przestudzony sernik wylewamy mus i całość odstawiamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem mozna posypać migdałami.
Udanego tygodnia!
Mmm, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń