Wedel ma swojego "pawełka", to i Trzaska ma swojego!
Połączenie przypominajace tiramisu z pianką owocową i lekką konfiturą. Twój chłop zwariuje! Gwarantuję! :)
przepis własny |
Potrzebujemy:
I warstwa:
* biszkopty
* ok 1/3 szkl mocnego espresso
II warstwa:
* 250 g mascarpone
* 150 g jogurtu typu greckiego
* 8 łyżeczek cukru pudru
* 10 g cukru waniliowego
* kakao
III warstwa:
* ananasy z puszki
* 1-2 banany
IV warstwa:
* 5 dużych śliwek
* kilka łyżek cukru
V warstwa:
* 1 galaretka owocowa
* 1 serek homo 220g
VI warstwa:
* biszkopty
Przygotowanie:
1. Należy rozpuścić galaretkę w 1,5 szkl wody i odstawiamy do wystudzenia.
2. Biszkopty nasączyć kawą i ułożyć na blaszce.
3. Składniki II warstwy dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej masy (można zmiksować). Wyłożyć na biszkopty całość.
4. Posypaś masę serową kakao, a następnie wyłoążyć pokrojone i odsączone z soku ananasy oraz banany. Odstawiamy do lodówki.
5. Wypestkowane śliwki, kroimy w drobną kosteczkę, przerzucamy do rondelka, posypujemy cukrem i podgrzewamy intensywnie mieszając, po kilku minutach powstanie nasza "konfitura", zdejmujemy z ognia i studzimy nadal mieszając.
6. Wykładamy przestudzoną konfiturę na uprzednio położoną warstwę owoców.
7. Łączymy nieco już ściągniętą galaretkę z serkiem homo, tak by nie było grudek w powstałej piance, następnie wykadamy na konfiturę śliwkową.
8. W warstwę pianki delikatnie "wtapiamy" pozostałe biszkopty (bez nasączenia w kawie!).
9. Odstwić na kilka godzin do lodówki.
Serdeczności!
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńTak samo smakuje, a próbowały do niezależne zródła :) Polecam :)
Usuń